neera

Kompletna uputstva za Neera dijetu

Pošto smo od čitalaca našeg sajta primili dosta pitanja da podrobnije objasnimo delovanje i sprovođenje Neera dijete za mršavljanje i detoksikaciju, odlučili smo da u nekoliko nastavaka u celini objavimo na sajtu brošuru dr K. A. Bejera, koji je ovu dijetu uveo u praksu i učinio je svetski popularnom.

Dr K. A. Bejer:
Neera dijeta za mršavljenje i detoksikaciju

Potpuno prirodna, na bazi sirupa drveta i limuna

 

 

Uvod

 

Želeo bih da vas upoznam sa jednom dijetom koja je u ovoj zemlji još uvek nepoznata. Ovaj jednostavna, jeftin i efikasan metod razvijao je u proteklih pedeset godina iskusni lekar prirodnim metodama sa Havaja, g. Stenli Barou.

Mi ćemo na Neera dijetu gledati prevashodno kao na način za mršavljenje. Stenli Barou, međutim, koristi ovu dijetu kao deo prakse lečenja za koju tvrdi da je brža i efikasnija od većine drugih metoda. Detaljnije informacije koje o ovoj dijeti govore kao o prirodnom leku mogu se naći u njegovoj knjizi “Lečenje za Doba Prosvetljenosti” (Healing for the Age of Enlightment), zajedno sa opisom terapije bojama i refleksne masaže zvane vitafleks.

Sama Neera dijeta je idealna za mršavljenje i pročišćenje tela. Primili smo na stotine pisama koja hvale ovu dijetu, od kojih su neka navedena u ovoj brošuri (poglavlje 8). Ali, jedini način da utvrdite šta ona može da učini za vas je da je isprobate. Videćete, kao što su i mnogi drugi, značajno poboljšanje vaše linije kombinovano sa primetnim osećajem zdravlja. Ova dijeta ne samo da otklanja suvišnu težinu, već takođe podmlađuje i okrepljuje čitav unutrašnji sistem.

 

Tipične kritike

Kao i svakoj dijeti, i ovoj ne nedostaju kritičari. Oni citiraju teorije govoreći da nedostaju aminokiseline, a da limunov sok nije dobar za organe za varenje. Sledi tipičan primer. Jedna dobro poznata instruktorka joge u Cirihu naručila je nekoliko primeraka ove brošure na preporuku jednog svog učenika. Ubrzo potom dobio sam pismo u kome se kaže da ona nije mogla da se složi sa sadržajem brošure i da želi da ih vrati. Pošto sam sa njom razgovarao telefonom, odlučila je da isproba ovu dijetu. Nakon dve nedelje, ne samo da je želela da zadrži brošure, već je naručila još za svoje učenike. “Ne mogu da verujem”, rekla je ona, “ali ova dijeta čini čuda”.

Uspešnost dijete

Uspešnost Neera dijete može se videti iz njene česte upotrebe od strane lekara i alternativnih lekara. Zapažanja profesionalaca mogu se naći u poglavlju 7, i to su korisni saveti za one koji ovu dijetu probaju po prvi put.

Neera dijeta je takođe dobra za kosu. Švajcarski Institut za kosu koristi Neera kao deo svog tretmana. “Otpadni proizvodi se deponuju u ćelijama na površini tela, što uključuje i kosu”; kaže šef ovog instituta. “Za zdravu kosu, pročišćenje tela je apsolutno neophodno, a ništa bolje ne služi toj svrsi od Neera dijete.”
Posle tako pozitivnih reakcija mogu samo da ponovim – probajte ovu dijetu samo deset dana i bićete zapanjeni blagotvornim uticajem koji ona ima na vaše zdravlje, a naravno, i na vašu liniju!

 

Smršajte 5 do 10 kg za 10 dana

 

Obična fraza?

Možda ćete se zapitati: “Da li je to moguće? Ako jeste, da li je to zdrav način da se smrša? Da to nije samo prazno obećanje, obična fraza, ili je zaista moguće da se toliko smrša?”

Zaista je pet do deset kilograma prilična težina da se izgubi za samo deset dana. Još više zapanjuje da se najveći broj korisnika ove dijete veoma malo ili uopšte ne ugoji kad se dijeta završi. U testovima koje smo sproveli, sedamdeset posto onih koji su upražnjavali ovu dijetu tačno ovako kako je opisana u ovoj brošuri, izgubili su između pet i deset kilograma, dok je najveći broj od ostalih trideset posto izgubio od dva i po do pet kilograma. Telo ponovo uspostavlja prirodnu ravnotežu elemenata, ne dozvoljavajući da se stvori ni višak ni manjak težine.

 

Mast se topi…

Činjenica da čovek zadrži istu težinu i posle dijete dokazuje da se gubitak težine sastoji ne samo od gubitka vode, već takođe i od gubitka masti. “Tokom dijete mast se bukvalno topi…”, piše Stenli Barou. Oni koji probaju ovu dijetu primetiće kako se to dešava, na svom sopstvenom telu.

Ova dijeta za mršavljenje apsolutno je neškodljiva za telo. Gubitak težine je naprosto deo pročišćenja čitavog organizma, odstranjivanja suvišnih masti i ostalih otpadnih materija. Zato tu dolazi ne samo do poboljšanja linije, već i kvaliteta kože i kose, povećanja efikasnosti sistema za varenje i brzine oporavka od bolesti. Pored toga, ovo pročišćenje ima pozitivan uticaj na psihičko zdravlje.

 

Isprobajte dijetu praktično

Praktični test otkriva mnogo više nego hiljade teorija, a široki uspeh ove dijete u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Americi, Tajlandu, Španiji, Sloveniji to i dokazuje. Stručnjaci za ishranu su uzalud pokušavali da mi dokažu da nije moguće da se toliko smrša za samo deset dana. Sve što im kažem je sledeće: ja poštujem vaše teorije, ali probajte ovu dijetu sami i vidite šta može da učini za vas. Video sam da su se mnogi vatreni protivnici ove dijete pretvorili u njene vatrene pobornike.

 

Sastojci Neera napitka

Dva glavna sastojka Neera dijete su sveže isceđen limunov sok i prirodni sirup drveta. Lekari prirodnim metodama koriste limun za spravljanje mnogih lekova. Podjednako je važan sirup, mešavina soka od dva potpuno različita drveta, šećernog javora i tropske šećerne palme.

 

Sirup drveta – važan sastojak

 

Javorov sirup

Javorov sirup dolazi iz velikih javorovih šuma u Severnoj Americi. Davno pre kolonizacije, Indijanci su otkrili veštinu dobijanja soka iz javorovog drveća i njegovog zagrevanja dok se ne pretvori u sirup.
Šećer je bio retkost u tim hladnim predelima, pa je javorov sirup postao značajan deo njihove svakodnevne ishrane.

Šećerni javorov sok proizvodi se samo u periodu od četiri ili šest nedelja tokom marta i aprila, a to je sam početak proleća. U to vreme su šume još uvek pokrivene sa preko metar snega što čini ubiranje soka po hladnoći veoma teškim zadatkom.

Svakog jutra sok se sakuplja iz košarica obešenih na drveće. Tradicionalno, kotarice se sakupljaju konjskim saonicama i prevoze u kolibe. Tu se dobijena tečnost zagreva na vatri drveta dok ne postane gusta kao sirup.
Da se sirup ne bi pokvario, sok mora da bude koncentrisan. Potrebno je 40 do 50 litara slatkog soka da bi se dobio jedan litar finalnog proizvoda. To je količina koju jedan veliki javor proizvede tokom čitave godine. Javorovo drvo mora da bude staro oko četrdeset godina da bi sa njega mogao da se sakuplja sok. Možete da zamislite kolike te javorove šume (poznate kao „šećerno rastinje“) moraju da budu da bi dale samo jedno bure sirupa i koliko je tu rada potrebno!

Na savremenim javorovim farmama, sok se sakuplja iz složene mreže slavina, što je lakši i brži metod, ali ne i jeftiniji. Zbog toga što je njegovo sakupljanje tako teško, javorov sirup je skup. U SAD, 90% tzv „javorovog sirupa“ koji se prodaje proizvodi se veštački od kukuruznog sirupa i belog šećera, i često sadrži samo 2 % pravog javorovog sirupa. U proizvodnji prirodnog sirupa drveta, koristi se samo tamni sirup gustine C (klase C) koja je najbogatija mineralima.

 

Palmin sirup

Od stotina različitih palmi koje rastu u tropskim krajevima, tri su posebno korisne za čoveka – kokosova palma, uljana palma i šećerna palma. Palmin sirup može se dobiti samo od dve ili tri vrste šećerne palme.
Da bi se dobio palmin sok, seku se dugi izdanci. Iz „usta“ tih izdanaka, slatki sok curi u dugačke šuplje bambusove štapove. Sok se potom sipa u velike posude koje se greju na otvorenoj vatri. Voda isparava ostavljajući čvrst suv šećer. Palmin sirup se retko izvozi, jer je teško da se sačuva u toploj i vlažnoj klimi. Ako treba da se skladišti, sirup mora da se koncentriše u suvi šećer, da bi se izbegla fermentacija.
Palmin sirup i palmin šećer smatraju se delikatesima u svojoj postojbini i više ih vole nego beli šećer, jer imaju bolji ukus. Ispitivanja pokazuju da palmin sirup obiluje mineralima i zbog toga je idealan za Neera dijetu.

Tokom ove dijete, potrebno je više minerala, a palmin i javorov sirup se međusobno dopunjuju.

 

Sadržaj minerala u prirodnom sirupu drveta

 

Gvožđe/Fe – 12,1 mg/kg
Mangan/Mn – 18,9 mg/kg
Cink/Zn – 49,5 mg/kg
Magnezijum/Mg – 144 mg/kg
Kalcijum/Ca – 358 mg/kg
Natrijum/Na – 458 mg/kg
Kalijum/Ka – 3693 mg/kg

Javorov sirup bogat je manganom i cinkom, a ova dva minerala gotovo da ne postoje u palminom sirupu. Sa druge strane, palmin sirup sadrži velike količine kalijuma i kalcijuma, dva elementa koja su neophodna da ćelije ispravno funkcionišu i zbog toga su važni za pročišćenje tela. Kad se pomešaju u pravilnom odnosu, dobijamo prirodni sirup drveta sa bogatim i uravnoteženim sadržajem minerala, koji je tako važan za ovu dijetu.

 

Praktično sprovođenje Neera dijete

Pogledajmo sada praktičnu stranu ove dijete. Kao što sam već rekao, glavni cilj Neera dijete je da pročisti brojne organe u telu – da rastvori i eliminiše nagomilane otpadne materije. Kad taj proces uspe, događa se vidljivo opšte poboljšanje zdravstvenog stanja, koje ćete osetiti i kao okrepljujuće i kao podmlađujuće. Ova dijeta nije kreirana da leči neku određenu bolest, već da omogući telu da se samo očisti, a da istovremeno jača njegov imunitet.

Prema Stenliju Barou, sve bolesti imaju jedan zajednički uzrok: otpatke, otrove i sluz nagomilane u različitim delovima tela. Neera dijete eliminiše te otrove i tako otklanja koren bolesti. Da bi se održalo dobro zdravlje nakon dijete, važno je da se usvoje navike zdrave ishrane.

Višak kilograma je glavni razlog zbog koga mnogi probaju Neera dijetu i ona je bez sumnje zaista sjajna za mršavljenje. Mnogi izgube i do kilogram debljine dnevno a da ne osete nikakav štetni propratni efekat. Telo dobija sve neophodne vitamine i minerale koji su mu potrebni tokom trajanja dijete i ne pati ni od jednog nedostatka. Ne samo da ćete smršati, nego ćete primetiti da ste dobili čistotu tena, sjaj kose i opštu vibrantnost u svom telu kakvu dugo niste osećali.

 

Trajanje dijete

Idealno trajanje Neera dijete je deset dana. Samo u ozbiljnim slučajevima i pod kontrolom lekara ona se može produžiti više od dve nedelje. Napitak koji se koristi sadrži sve ono što je telu potrebno za period od deset dana. Kritičari često kažu da ovoj dijeti nedostaju belančevine i da zato nije potpuna. Istina je, ova dijeta sadrži samo malo belančevina, ali pojavu da danas ljudi konzumiraju suviše belančevina mnogi lekari smatraju uzročnikom raznih bolesti. Ne samo da naša tela mogu da bezbedno funkcionišu bez novog unošenja belančevina tokom tih deset dana, već je odsustvo belančevina apsolutni blagoslov za čitav organizam, i ono još i pomaže proces eliminacije time što ne dodaje nove otpadne materije. Ako ovu dijetu ponovite dva ili tri puta godišnje, postići ćete trajan povoljan rezultat za telo.

Dobar način da se odredi kako napreduje proces pročišćenja je da se posmatra promena boje jezika. Tokom čišćenja on postaje beo po površini, a kad povrati svoju normalnu ružičastu boju, može da se smatra da je proces pročišćenja kompletan.

 

Priprema Neera napitka

 

Za šolju Neera napitka, otprilike 3 dl, treba vam:
– 2 supene kašike svežeg limunovog soka (otprilike pola limuna)
– 2 supene kašike Neera prirodnog sirupa drveta
– 1/10 kafene kašičice kajen paprike, a može i domaća ljuta paprika (aleva), po ukusu

Pomešajte limunov sok, prirodni sirup drveta i papriku u šolji, dodajte toplu vodu (ako više volite hladnu, možete dodati i hladnu vodu).

Uvek koristite svež limun a ne koncentrat limuna ili limunadu.

Ljuta paprika rastvara sluz i sadrži glavne vitamine B i vitamin C.
Tokom dijete, možete povremeno popiti malo čaja od nane. To je fina promena i pomaže procesu čišćenja. Čaj od nane takođe neutrališe neprijatan miris iz usta ili tela koji bi mogao da se pojavi.

 

Koliko napitka piti dnevno?

Popijte 6 do 10 šolja ovako napravljenog Neera napitka tokom dana. Kad god osetite glad, jednostavno popijte još jednu šolju.

Važno: ne bi trebalo da uzimate nikakvu drugu hranu tokom čitavog trajanja dijete!
Pošto prirodni sirup drveta i limun sadrže sve neophodne mikroelemente, ne bi trebalo da osećate glad.
Ako ste pre dijete imali manjak kilograma, ne morate da se plašite gubljenja težine tokom dijete. Jedine materije koje telo može da izgubi tokom ove dijete su sluz i otpadne materije. Zdravo tkivo neće biti oštećeno i vi ćete povratiti svoju prirodnu težinu.
Što se više otpadnih materija eliminiše, to su bolji rezultati, pa se zato držite ovih uputstava.

Mnogi su utvrdili da im pomaže ako piju biljni čaj protiv zatvora (laksativni čaj), npr. senu, koja takođe čisti organizam. Neka jedna šolja tog čaja bude prvi obrok ujutru i poslednji obrok pre odlaska na spavanje.
Isto tako je efikasna slana voda. Zagrejte litar vode i dodajte dve kašičice morske soli. Koristiti morsku, a ne običnu kuhinjsku so. Ujutru, umesto laksativnog čaja, popijte ceo litar vode. Za pola sata, čitav sistem za varenje biće potpuno očišćen.

Dodajte onoliko soli koliko vam odgovara. Čišćenje organa za varenje neće naneti nikakvu štetu ukoliko koristite prirodne laksative – bilo slanu vodu, bilo biljni čaj.
Preporučljivo je da se laksativni čaj popije uveče da bi se rastvorile otpadne materije, a slana voda ujutru, da bi se one isprale. Sve otpadne materije moraju da se neprekidno eliminišu tokom ove dijete i ne sme im se dozvoliti da se ponovo nagomilaju negde u organizmu.

 

Dodatna hrana i lekovi

Mnogi žele da tokom ove dijete uzimaju vitaminske pilule ili dodatnu hranu. Ti dodaci više umanjuju efikasnost procesa eliminacije (izdvajanja otpadnih materija iz ćelija tela i izbacivanje otpada iz sistema) nego što pomažu, jer i njih takođe treba eliminisati. Tek pošto je proces kompletiran, telo je spremno da ponovo prihvata hranu.

Ako uzimate neke lekove koje vam je prepisao lekar, morate koristiti svoj zdrav razum. Ti lekovi će smanjiti efikasnost dijete, ali pre nego što prestanete da ih uzimate, tražite dozvolu lekara, po mogućnosti nekog lekara koji je otvoren i zna nešto o prirodnim metodima lečenja. Još uvek je bolje da se nastavi dijeta uz uzimanje lekova nego da se uopšte i ne proba – težina će se smanjiti, a do pročišćenja će ipak doći, mada u manjoj meri.

U svakom slučaju, treba da izbegavate dodatnu hranu, kao što su slatkiši ili kafa, koja će samo otežati telu da se otarasi nečistoća i otpadnih materija.

 

Slabost tokom dijete

U određenom trenutku tokom dijete, uobičajeno je da se javi slabost ili blaga vrtoglavica. To može da traje dan ili dva i nije rezultat nedostatka vitamina ili minerala, već jednostavno posledica rastvorenog otpadnog materijala koji kruži kroz telo pre nego što konačno bude eliminisan. To može da prouzrokuje blagu mučninu, i ako se to desi, odmarajte se nešto duže nego obučno. Trebalo bi da budete u stanju da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti. Ne odustajte posle tri ili četiri dana – što ste duže na ovoj dijeti, to ona postaje lakša.

Na osnovu iskustava korisnika, pokazalo se da su prva četiri dana najteža. Do trećeg dana je najveći deo otpadnog materijala rastvoren, ali nije još napustio organizam. Petog dana mnogi primećuju znatno poboljšanje zdravstvenog stanja i nemaju problema da završe dijetu.

 

Odvikavanje od pušenja

Neera dijeta se pokazala kao izuzetno efikasna kod onih koji žele da ostave pušenje ili piće. Hemijske promene u telu i proces pročišćenja znatno će smanjiti te potrebe. Naravno, ne može se prestati naglo. Počnite da postepeno smanjujete dnevnu količinu, sa ciljem da potpuno prestanete četvrtog dana. To daje telu vremena da eliminiše sve preostale otrove. Po završetku dijete, ne bi trebalo da osećate nikakvu prinudnu potrebu da pušite ili pijete. Naravno, postoje i psihološki razlozi povezani sa zavisnošću, koji se ne mogu otkloniti samo Neera dijetom.

 

Dovršavanje dijete

Prelazak sa Neera napitka na normalnu hranu mora da se obavi postepeno (javlja se iskušenje da se suviše rano previše jede). Pošto su se naši organi za varenje odmarali deset dana, moramo da pazimo kad opet počnemo da jedemo.

Evo kako izgleda idealan prelazak. Prvog i drugog dana nakon dijete popijte nekoliko čaša sveže isceđenog soka od pomorandže. Po podne drugog dana pripremite supu od povrća po sledećem receptu:

 

Supa od povrća

Upotrebite nekoliko vrsta povrća – krompir, luk, šargarepu, zeleno lisnato povrće itd. Radi ukusa može se dodati sušeno povrće ili povrće u prahu. Može se dodati čili, kari, ljuta paprika i zelena paprika. Može se koristiti integralni pirinač, samo malo soli, a nikako meso.

Pojedite tu supu uveče, sa malo prepečenog hleba ili pirinčanih galeta.

Trećeg dana, popijte sok od pomorandže ujutru, pripremite supu u podne, a uveče spremite obrok koji se sastoji od povrća, salate i voća. Nemojte jesti meso, ribu, jaja, više hleba ili slatkiše i nemojte piti crni čaj i kafu tokom ta tri dana. Od četvrtog dana možete da počnete da jedete normalno.

Pre nego što započnete Neera dijetu, prisetite se važnih koraka:

1. Mentalno se pripremite za dijetu
2. Sledite uputstva iz ove brošure
3. Koristite slanu vodu ili laksativni čaj kao pomoćno sredstvo
4. Ne jedite i ne pijte ništa drugo (osim onoga što je navedeno u ovoj brošuri)
5. Budite uporni i završite dijetu
6. Sledite uputstva kad završite dijetu

Dr. K. A. Bejer

Neera sirup, uz koji se dobija brošura sa detaljnim uputstvima za Neera dijetu, možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, apotekama, možete je naručiti u našoj onlajn prodavnici, ili telefonom u našoj maloprodaji, 018/514-182

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top