neera_9

Detoks – potreba ili prolazna moda?

Detoks – potreba ili prolazna moda?

U ovom članku, naći ćete argumente za i protiv takozvanih detoks dijeta, ali i pozitivno iskustvo urednice jednog poznatog časopisa koja je isprobala Neera program za mršavljenje i detoksikaciju…

Činjenica je da postajemo sve gojazniji. Sve činimo da učinimo svoje telo fizički spremnijim, čvršćim i zdravijim. Uzmite, na primer, sve popularnije detoksikaciju, ili „detoks“ dijete. En Čeng, dijetetičarka u bolnici „Aleksandra“, objašnjava: „Mnogi veruju da je detoksikacija neophodna da se izađe na kraj sa stresom, sedećim načinom života i hemikalijama. Veruje se da telo može biti preopterećeno toksinima iz namirnica i supstancama kao što su kofein, nikotin, alkohol i aditivi iz hrane. Veruje se da se oni zadržavaju u našim organima za varenje, plućima i koži, a posebno u periodima stresa i dehidracije. Zagovornici detoksikacije veruju da se ti toksini mogu ukloniti pomoću posebnih oblika dijete, suplemenata, vežbanja i relaksacije“.

Veliko spremanje vašeg tela

„Detoks dijete variraju od toga da se jede samo voće i sirovo povrće, ili presna hrana, pa do toga da se pije samo tečnost ili čak da se gladuje“, kaže nutricionista-konsultant Džuli Hauden. Detoks takođe može da sadrži posebne preparate koji zamenjuju obroke.

Dok su neki zdravstveni profesionalci skeptični u pogledu dugoročnih efekata detoks dijeta, drugi smatraju da su one odlične. Utemeljivač Neera detoks programa (koji se sastoji u zameni obroka mešavinom sirupa javora i palme), dr Andreas Bejer, objašnjava: „Dok se toksini postepeno nagomilavaju, imuni sistem usporava svoj rad, a ispravno usvajanje nutrijenata je ometeno. Ukoliko se ti toksini ne uklone, oni cirkulišu u krvotoku i dospevaju u ćelije. Mi smo onoliko zdravi koliko su zdrave naše ćelije“. Detoksikacija, dakle, omogućava telu da se odmori od digestivnih procesa.

Ima li stvarne dobrobiti?

Hauden veruje da detoks dijete ne donose dugoročne dobrobiti: „U suštini, one samo sadrže malo kalorija, pa ljudi kratkoročno smršaju. Većina gubitka težine potiče od gubitka vode, koja se vraćanjem na normalan režim ishrane brzo vraća. Što se tiče tvrdnji da one uklanjaju nečistote, to se ne slaže sa naukom. Telo je dobro opremljeno da potpuno svari hranu, apsorbuje nutrijente i ukloni otpavne materije“. Dr Čang, međutim, veruje da su dobrobiti detoks dijeta iste kao i dobrobiti od zdrave ishrane. „Svako ko se drži ishrane sa mnogo vlakana a malo masti osećaće se zdravije“.

Ali, dr Bejer tvrdi da su dobrobiti od detoks dijeta velike: „Primetni rezultati mogu da se osete i vide. Kosa postaje svilenkasta, oči svetlije, a koža čistija. Nakon detoks dijete, dolazi do povećanja nivoa energije, vitalnosti i mentalne jasnoće“.

Ipak, i drugi stručnjaci se slažu da detoks donosi određene dobrobiti. Čengova kaže: „Ishrana koja se sastoji od mnogo voća i povrća imaće mnogo vlakana i antioksidanata, a malo masti. To pomaže da se održi zdravlje debelog creva i spreči zatvor, a donosi određene koristi po snižavanje holesterola i gubitak težine. U celini, osoba će se bolje osećati (nakon detoks dijete) pošto je svesna šta jede“. Ona dodaje da detoks dijeta može poslužiti kao dobar start da se načine pozitivne promene. Ali, Čengova takođe upozorava: „Nema opipljivih dokaza koji podržavaju ekstremne varijante kao što su dugoročna gladovanja i ispiranje debelog creva. Zdravo se hraniti, još uvek je najbolje merilo“.

Moguće posledice

Houdenova kaže: „Kratkoročno gledano, detoks dijete ne štete pošto je većina namenjena za nekoliko dana i ne treba da traju duže od tri dana pošto drastično smanjenje količine unetih kalorija može dovesti do razlaganja nemasnih mišića da se zadovolje energetske potrebe. To, opet, može dovesti do zadaha iz usta, zatvora i usporavanja metabolizma, što otežava da se održi linija ili smrša. Isto tako, ako te dijete nisu uravnotežene, telu mogu zafaliti esencijalni vitamini i minerali“. Ona dodaje da se ove dijete mogu koristiti nekoliko dana da se podstakne gubitak kilograma, a nakon toga treba se držati plana uravnotežene ishrane.
Detoks dijete nisu namenjene trudnicama i tinejdžerima, kojima je potrebna dobra ishrana. Čengova dodaje: „Mnogi od suplemenata koji se koriste u detoks dijetama mogu da budu laksativi, koji mogu dovesti do dehidracije, neravnoteže elektrolita i problema sa varenjem. A opet neki mogu da se navuku na ritam kratkotrajnog posta, nakon kojeg sledi prejedanje, što može da dovede do poremećaja u ishrani“.
Iako dr Bejer veruje da svako ko je prosečnog zdravlja može da isproba neera detoks dijetu, on savetuje: „Treba da se konsultujete sa lekarom pre nego što započnete ovaj režim. Oni koji pate od bolesti koje izazivaju slabost ne bi trebalo da je koriste, osim ukoliko im ne preporuči njihov lekar“. On kaže da nema ozbiljnih nuspojava kod njegovog programa, osim možda blage vrtoglavice, mučnine i glavobolje koji se javljaju kako se toksini oslobađaju.

Probala sam detoks dijetu

Pomoćnica glavnog urednika poznatog časopisa Elle, Klodet Peralda, isprobala je lično Neera detoks program tokom pet dana. Osnova ovog programa je neera sirup – specijalna kombinacija sirupa javora i palme. On se meša sa svežim limunovim sokom i ljutom alevom paprikom. Tokom ove dijete se pije šest do 12 čaša tog napitka dnevno, plus dosta čiste vode i biljnih čajeva po izboru. Da se pomogne eliminacija, koriste se blagi laksativi (npr. sena čaj). Onima koji prvi put koriste ovaj program savetuje se da to traje tri do pet dana, a ako već imaju iskustva i sve im dobro ide, najduže do 10 dana.

Dnevnik neera detoks dijete

Dan 1: Prve dve čaše napitka učinile su da moja jutarnja glad nestane. U vreme ručka bilo je teško – stomak mi se više mućkao zbog navike da jede nego što sam stvarno bila gladna. Borim se takođe i sa glavoboljom i osećam mučninu. Ali, uveče sam prilično puna energije.
Dan 2: U stvari, osećam se osveženo. Opet je bilo teško u vreme ručka. Žudim za hranom, ali nisam gladna.
Dan 3: Svesna sam pokreta u mom želucu i organima za varenje. I dalje me ne muči glad, a nivo energije mi je dobar. Čak sam otišla u teretanu i radila sat laganih vežbi, pa sam se osećala još bolje.
Dan 4: Danas je bilo malo teško. Više me je mučila glad nego ranije. Žudela sam za hranom, ali sam uspela da to prevaziđem tako što sam pila više neera napitka. Išla sam u toalet dvaput dnevno.
Dan 5: Danas prvi put izlazim, a iskušenja je u izobilju! Na kraju sam žurila kući da napravim i popijem još neera napitka. Danas je poslednji dan mog posta, mada osećam da bih ovo mogla da produžim još nekoliko dana.
Na kraju: Nisam previše smršala, ali osećam da mi je odeća labavija i lepo mi pada niz telo. Važno je da se osećam osvežena i puna energije, i osećam da sam slobodna od želje za džank hranom. Više sam u skladu sa svojim telom; ukus mi je izoštreniji i više cenim hranu. Sad treba da održim zdrav režim ishrane.

(Ovaj članak koji govori o iskustvima sa neera dijetom je bio objavljen u poznatom magazinu Elle.)

Neera sirup, uz koji se dobija brošura sa detaljnim uputstvima za Neera dijetu, možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, apotekama, možete je naručiti u našoj onlajn prodavnici, ili telefonom u našoj maloprodaji, 018/514-182

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top