neera new 02

Period posta i Neera detoks dijeta

Vekovima je post, u gotovo svim religijama, bio korišćen radi religioznog i duhovnog pročišćenja. A u novije vreme, i u prirodnoj i u zvaničnoj medicini, post se koristi za rešavanje određenih zdravstvenih problema i poboljšanje opšteg zdravlja.

Ovde ćemo osvetliti nekoliko osnovnih nedoumica koje prate medicinski post. Da ne bude nesporazuma – medicinski post podrazumeva da se određeno vreme ne uzima čvrsta hrana, već samo tečnost. Zato ga poneki zovu i “gladovanje” mada to nije odgovarajući izraz, zbog loših asocijacija koje reč “gladovanje” može da izazove.

Da li je post zdrav?

Jeste. Tako tvrdi dr Džoel Furman, autor knjige: “Jedite da biste živeli: revolucionarni plan posta za održavanje normalne telesne težine, zdravlja i režima zdrave ishrane”. Ali ne samo on. Ovu tvrdnju potkrepljuje nekoliko ozbiljnih naučnih proučavanja. Dr Furman kaže da je u svojoj praksi, koristeći post (privremeno lišavanje čvrste hrane) i zdrav režim ishrane pre i posle posta, video da se kod pacijenata poboljšavaju problemi povezani sa lupusom, artritisom, psorijazom i ekcemom! Takođe, on kaže da je post uspevao da izleči probleme digestivnog trakta, kao što su ulcerativni kolitis i Kronova bolest. I još: post snižava krvni pritisak. “Post, nakon kojeg se pređe na vegetarijansku ishranu, poboljšava aktivnost imunog sistema, naročito ako je bio preterano aktivan”, kaže dr Furman, i navodi desetine proučavanja objavljanih u vrhunskim medicinskom časopisoma, kao što su American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism  i Scandinavian Journal of Rheumatology koji potkrepljuju njegova praktična iskustva.

Proučavanja objavljena u časopisima The Proceedings of the National Academy of Sciences and The Journal of Nutrition pokazuju da su miševi koji su lišavani hrane svakog drugog dana, iako su ostalih dana jeli gotovo dvostruku količinu hrane, imali bolju kontrolu insulina, nernu otpornost na povrede i ostale zdravstvene pokazatelje u odnosi na miševe koji su hranjeni samo sa manje kalorija (što podrazumevaju stanardne dijete).

Neki lajf kouči, npr. Agnez Barolo iz Nju Rošela, kažu da koriste kratak post (nekoliko sati) da bi pomogli klijentima da izađu na kraj sa stresom i depresijom – i kažu da to i te kako deluje.

Da li post detoksikuje telo?

Neki lekari smatraju da telo ima prirodni sistem za detosikaciju, koji se sastoji od pluća, debelog creva, limfnih žlezda i kože, pomoću kojih se obavlja prirodna detoksikacija, i da je post tu suvišan. Međutim, doktor Furman, koji je pratio stotine pacijenata na medicinskom postu, sa ovim se ne slaže.
S obzirom na tipičnu nezdravu zapadnu ishranu, čak i kod onih koji sebe smatraju zdravim, prirodni sistem detoksikacije tela ne uspeva da eliminiše sve otpadne materije. One se sve više nagomilavaju u ćelijama i postepeno dovode do ateroskleroze, dijabetesa, oštećenja nerava i propadanja organa. “To je osnovna stvar u fiziologiji i nauci”, kaže dr Furman, “i svaki lekar to uči na fakultetu”, i dodaje: “Post omogućava telu da efikasnije eliminiše te otpadne proizvode. Naše telo je načinjeno da posti; mi postimo svake noći.”
Kako post uklanja toksine iz tela? Kad ne jedemo dan ili dva, telo ulazi u ketozu. Ketoza počinje kad telu ponestanu ugljeni hidrati za proizvodnju energije, pa počinje da sagoreva masti. “A upravo su masne naslage u telu mesta na kojima telo pohranjuje mnoge toksine koje apsorbuje iz okoline”, kaže dr Furrman.

Da li post produžuje život

“Postoje stotine proučavanja, obavljenih na životinjama, koja pokazuje da životinje, koje su hranjene sa manje kalorija, žive duže”, kaže dr Furman. Ti eksperimenti su obavljani na raznim vrstama, od crva do majmuna, i svi ukazuju da smanjenje unetih kalorija jeste pouzdan način da se produži životni vek. “Previše kalorija koje Amerikanci konzumiraju skraćuje im život”, kaže dr Furman. I savetuje: ako hoćete da živite duže, najbolje je “hraniti se zdravo i postiti periodično”.

Da li post pomaže da smršamo

Nažalost, što se mršavljenja tiče, gotovo svi medicinski stručnjaci se slažu da post nije dobar način da se smrša. “On je privlačan zato što brzo donosi rezultat, ali to je brz gubitak tečnosti, a ne suštinsko mršavljenje”, kaže prof. dr Medlin Fernstrom, osnivač i direktor Centra za mršavljenje Medicinskog univerziteta Pitsburg. “Kilogrami se brzo skinu, ali se brzo vrate – čim počnete da ponovo normalno jedete”, kaže ona. Pa čak i dr Furman, koji se uverio da post doprinosi rešavanju raznih zdravstvenih problema, kaže da on nije dobar za mršavljenje. “Post nije za mršavljenje. On usporava metabolizam, tako da ono što ste jeli pre posta, nakon što završite post, počinje da vas goji još brže”.

Neera dijeta – poseban metod posta

Pa ipak, bar je Bijonse uspela. Koristeći poseban metod posta, koji podrazumeva da se ne uzima čvrsta hrana, vać napitak napravljen od sirupa drveta, limuna, vode i ljute aleve paprike, smršala je 10 kilograma za ulogu u filmu “Devojke iz snova”. Neera dijeta, osim što zaista omogućuje pilično temeljno pročišćenje organizma, pomaže i da smršamo. Bitno je jedino da nakon ove dijete uspostavimo zdrave navike u ishrani i održimo ih. O ovoj dijeti, koja je poznata kao Neera dijeta, možete naći obilje materijala i pozitivnih iskustava korisnika na ovom sajtu .

(Izvor: www.webmd.com)

 

Neera sirup, uz koji se dobija brošura sa detaljnim uputstvima za Neera dijetu, možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, apotekama, možete je naručiti u našoj onlajn prodavnici, ili telefonom u našoj maloprodaji, 018/514-182

2 thoughts on “Period posta i Neera detoks dijeta”

  1. Avatar for Jelena Culaja
    Jelena Culaja

    Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i koža na licu nisu bas najtolerantnije odreagovale na pomenute promene. Za Neera sirup sam čula od prijatelja, koji ga je koristio samo u svrhe mršavljenja, ali je bio upućen i u njegova druga dejstva. Kako sam navela problem kože, kose, povećane telesne težine i kako moram redom od doktora do dermatologa do nutricioniste i „dovedem se u red“, do svog rođendana koji je tada bio za 19 dana od dana našeg razgovora, rekao je da ne moram i preporučio mi ovu čudesnu „pljosku“. Počela sam sa korišćenjem, i koristila propisno 10 dana. 11.dan nisam bila baš disciplinovana i posegla sam za testom već, koje mi nije ni prijalo kasnije i nastavila sam sa unosom tečne hrane. A i iskreno, koža mi je toliko bila čistija, obim mi se „prepolovio“, što mi je dalo volju da ne trujem opet telo. Jako je bitno da ne šokirate telo posle 10 dana sa lošom hranom koju ste unosili i pre, bar je meni organizam tako odgovorio. Ja opet danas krećem u „postpraznici detox i čišćenje“ sa Neerom. Srećno svima koji se odluče za ovo 5u1 rešenje.:) Baš je lako,probaj i ti kako.

  2. Avatar for Ildiko Dolovac
    Ildiko Dolovac

    Poštovani, u više navrata sam koristila Nera sirup. Moje iskustvo je pozitivno i sve što sam pročitala u brošuri je tačno. Efikasno gubljenje na kilaži a ono što mene posebno oduševi je prelepa koža. Izraz lica se podmladi, kosa se preporodi, nijedan tretman kose nije mi dao rezultate kao posle nera sirupa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top